Wat is een thermografische audit?

 

INLEIDING

De thermografie maakt het mogelijk om de minpunten van het gebouw meteen aan het licht te brengen omdat ze de temperatuur van voorwerpen op afstand meet door infraroodstralen uit te sturen. Deze techniek lokaliseert precies de plaatsen met thermische verliezen en vermijdt ook destructieve tests om de plaatsingskwaliteit van de isolatie te testen.
 
De thermografie is doeltreffend wanneer er een significant temperatuurverschil is tussen de binnen- en buitenkant van het gebouw. Dit proces wordt dus bij voorkeur tijdens het verwarmingsseizoen tussen november en maart uitgevoerd.
 
Deze techniek is ideaal om tijdens de energieaudit een volledige en nauwkeurige diagnose van uw woning op te stellen.
 

WAT ZIJN DE TOEPASSINGEN?

 
  • Controle van de isolatie: de thermografie maakt het mogelijk om het isolatieniveau en haar plaatsingskwaliteit of weerstand te testen. Ze is bijzonder nuttig om het isolatieniveau van een gebouw vast te stellen.
  • Detectie van warmtebruggen: De warmtebruggen zijn koude zones van een gebouw waarlangs de energie gemakkelijker ontsnapt en waar sporen van vochtigheid kunnen verschijnen. Met een thermografie kunnen ze gemakkelijk opgespoord worden.
  • Detectie van vochtigheid en lekken: De thermografie is een bijzonder doeltreffende discipline voor het detecteren van vochtigheid en haar oorzaken.
  • De verwarming: De thermografie maakt het mogelijk om ingebouwde verwarmings-, traject- en lekleidingen alsook toevoerleidingen van warm water of waterafvoerleidingen op te sporen.
  • Binnendringende buitenlucht: Binnendringende lucht laat zichtbare sporen na die met een infraroodthermografie gedetecteerd kunnen worden. De thermografie kan gebruikt wordt naast een luchtdichtheidstest (blower door test)
 

WANNEER EEN THERMISCHE AUDIT UITVOEREN?

 
Een thermografie wordt voornamelijk gebruikt in de volgende situaties:
  • Voor een renovatie of tijdens een energieaudit
  • Na een renovatie of nieuwe bebouwing om de kwaliteit van de werken te controleren
  • Om lekken of elementen die vochtigheid veroorzaken op te sporen
  • Om de luchtdichtheid van het gebouw te controleren
 

Thermografische audit

               
De prijs van een volledige thermografische audit varieert tussen 400 en 600 euro incl. btw voor een eengezinswoning. In het Waals Gewest kunt u echter genieten van een premie van 200 euro voor eengezinswoningen en van 700 euro voor alle andere gebouwen.
 

Indien ten slotte naast een energieaudit (EAP) een thermografie gevraagd wordt, geniet u van een korting.

 

Bestellen